Pelimusiikki

Musiikilla on jo kauan sitten todettu olevan merkittävä vaikutus ihmiseen, ja tämän vuoksi sitä käytetäänkin myös elokuvissa, mainoksissa, peleissä sekä taustamusiikkina erilaisissa tiloissa ja tapahtumissa. Hyvin valittu musiikki auttaa luomaan haluttua tunnelmaa, kuten rauhallisuutta, romantiikkaa, jännitystä, vauhtia tai jopa kauhua. Näin ollen kokemuksesta, olipa kyseessä sitten elokuva tai peli, tulee katsojalle/pelaajalle yleensä autenttisempi, onnistuneempi ja miellyttävämpi.

Musiikki luo tunnelman konsolinkin äärellä

Elokuva- ja mainosmusiikista on puhuttu jo kauan, ja niillä on jo pitkään ollut oma jalansijansa musiikin maailmassa. Hiljattain joukkoon on kuitenkin noussut myös pelimusiikki. Pelimusiikilla on yleensä omat säveltäjänsä, ja se eroaa tyyliltään joskus paljonkin kaupallisesta musiikista.Pelimusiikki on muuttunut radikaalisti viimeisten 30 vuoden aikana, ja varsinkin alkuaikoinaan se oli hyvin kaukana kaupallisesta musiikista. Pelien taustamusiikkina kuultiin ennemminkin mekaanista ääntä melodisen musiikin sijaan, kun taas nykypäivänä pelimusiikki on teknisesti samaa laatua kaupallisen musiikin kanssa. Joskus pelinkehittäjät jopa käyttävät peleissään kaupallista musiikkia ostettuaan siihen oikeudet. Nykyään pelimusiikille jaetaan elokuvamusiikin tavoin ovat palkintonsa, ja viimeaikoina Suomessa on järjestetty jopa pelimusiikkikonsertteja.

Osa peleistä rakentuu rytmien ympärille

Kuten musiikin maailmassa yleensäkin, osa pelimusiikista unohtuu pelien mukana, kun taas osa jää elämään vuosikymmeniksi. Musiikistaan kiiteltyjä pelejä ovat muun muassa Giana Sisters, Doom, Monkey Island, Outcast – ja niin, tietysti legendaarinen Super Mario Bros, kauan kauan sitten. Musiikin rooli peleissä vaihtelee suuresti. Joissakin peleissä, kuten esimerkiksi PlayStationin Guitar Herossa musiikki on pääosassa. Myös netistä löytyy runsaasti pelejä, joissa pelaajan tehtävänä on itse tuottaa musiikkia jollain tavoin.Osassa peleistä musiikkia ei ole tarjolla lainkaan, jolloin moni jääkin sitä kaipaamaan. Esimerkiksi joistakin videokolikkopeleistä puuttuu varsinainen taustamusiikki, ja käytössä on vain klassisia ääniefektejä. Nykyään kolikkopeleistäkin kuitenkin pelejä löytyy laidasta laitaan, ja osassa musiikkiin on panostettu toden teolla. Esimerkiksi CasinoEuron sivuilta löytyy metallimusiikin ystäville niin KISS- kuin Megadeth-aiheinenkin slotti, joissa musiikilla on aivan oma roolinsa!Toisissa peleissä musiikilla on enemmän tai vähemmän merkittävä taustarooli. Esimerkiksi Grand Theft Auto -peleissä musiikkiin on todella panostettu, ja pelaaja voi valita pelatessaan lukuisista eri radiokanavista sen hetkiseen pelitunnelmaan sopivimman tai muuten vain mieluisimman musiikin.